Congregatievleugel, kelder

De Wilhelmieten gebruikten dit gebouw voor allerlei doeleinden, bijvoorbeeld bakkerij, kelder, brouwerij, boerenkeuken, slaapplaats en tiendschuur. Ook de Broeders van Huijbergen deden dat. Na de Tweede Wereldoorlog heeft het poortgebouw zelfs als school gediend. Momenteel komt men deze vleugel in via de trappen van de kelder. Stoot niet uw hoofd bij de lage doorgang. Voor rolstoelen is er een aparte deur.

 

Vaste-standplaats Omschrijving Naam Inventarisno Titel Beschrijving
Kzaal Kelder Zaal * 30. COMMUNIEBANK
16640-792 COMMUNIEBANK Deze communiebank is afkomstig uit de kapel van het voormalige Broederhuis aan de Hoogstraat te Bergen op Zoom. in 1977 door het museum te Huijbergen verworven. De communiebank bestaat uit drie panelen, geflankeerd door kolommen. Op de buitenste panelen (32 x 61 cm) staat in een cirkel boven een gotische tracering links de Mannaregen afgebeeld en rechts de Tafel met de Toonbroden. Achter de boog van het middenpaneel, zit een los hoog reliëf, voorstellende de Maatlijd te Emmaüs. Aan weerszijden van de boog zijn korenaren en wijnranken met druiven in reliëf aangebracht.
Kzaal Kelder Zaal * 73. RELIËF
16640-800 Maria met Kind
In hoogreliëf is Maria ten halve uitgebeeld, met het kind Jezus (vol plastiek) losjes op de linkerarm, Aan weerszijden hiervan twee engelenkopjes. Het kind heeft een druiventros in de linkerhand en houdt het hoofdje iets naar links gewend; Maria iets naar rechts. De engelenkopjes zien de toeschouwer aan. Onder het bovenlichaam van Maria heeft de kunstenaar de compositie opgelost met rozetten en eikenbladeren.
Kzaal Kelder Zaal Schilderij De vier evangelisten T2023-003 Schilderij De vier evangelisten Schilderij De vier evangelisten, Willy Meeusen, naar Jacob Jordaens (1593-1678), 21ste eeuw De Vlaamse meester-schilder Jacob Jordeans woonde en werkte in Antwerpen. Hij schilderde voor de rijke burgerij en de kerk. Dit schilderij is een kopie, dat dezelfde titel heeft en tot de collectie van het Louvre behoort. Jordeans werd sterk beinvloed door het werk van Peter Paul Rubens, maar ontwikkelde rond 1619 zijn eigen stijl die gekenmerkt wordt door monumentaal realisme.