Het Wilhelmietenmuseum viert het 170-jarig jubileum van de Congregatie van de Broeders van Huijbergen

Op zondag 7 april gaat het Wilhelmietenmuseum weer open met een bijzondere tentoonstelling. Ter ere van het 170-jarige jubileum van de Congregatie van de Broeders van Huijbergen, wordt in 2024 aandacht gegeven aan de tweeëntwintig broeders en hun levens. In de tentoonstelling vertellen zij hun eigen verhaal aan de hand van een persoonlijk voorwerp. Speciaal voor dit jubileum en deze tentoonstelling legde vakfotograaf Rudy Jansen uit Hoogerheide hen vast op de gevoelige plaat. De fotosessie resulteerde in een serie treffende portretten, waarin het heden en verleden samensmelten.

Omdat dit jubileum reden geeft voor een feestelijke viering, is dit jaar in het museum ook de tentoonstelling Bloemenpracht te zien. Bloemstillevens van broeder Cornelis Diepstraten (1903-1976) hangen naast de aquarellen van Pieter Briels (Eindhoven), schilderijen van Mieke Aarsen-Antens (Oud Gastel) en foto’s van Fred Severin (Huijbergen). Ook wordt ingegaan op het gebruik van bloemmotieven in liturgische kleding, religieuze boeken en beeldhouwkunst.

Kruidenwandelingen

Ook dit jaar organiseert het Wilhelmietenmuseum weer kruidenwandelingen in de periode april-september. Tijdens de exclusieve rondleiding van Edin van der Ham door de kruidentuin leert u meer over planten en kruiden die eetbaar en geneeskrachtig zijn. U leert ze te herkennen en u hoort meer over hun geschiedenis in de volksgeneeskunde. De rondleidingen worden gegeven op zondag 28 april, 26 mei, 9 en 23 juni, 28 juli en 25 augustus om 13.30 uur en om 15.00 uur. Deelname aan een kruidenwandeling kost slechts € 4,50 per persoon en toegang tot het museum is bij deelname gratis. Omdat voor een kruidenwandeling een maximum aantal van 10 personen wordt aangehouden, adviseren wij u om vooraf een plaatsje te reserveren. Dit is mogelijk via een mailtje naar conservator@wilhelmietenmuseum.nl. Vermeld hierin alstublieft uw volledige naam, het aantal personen, de dag én het tijdstip waarop u graag wilt meewandelen.

Openingstijden en bezoek

Het Wilhelmietenmuseum is in de periode april-september iedere zondag open van 12.00 tot 16.00 uur. De entree bedraagt slechts € 4,50 per persoon voor volwassenen, voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar is dit maar € 2,- en voor kinderen tot 12 jaar is de entree gratis. Pinnen is mogelijk en tijdens de openingstijden van het museum zijn ook de kloosterwinkel van De Huijberg en de kapel van Ste. Marie geopend. Voor het volledige evenementenprogramma kunt u terecht op de website van het museum: www.wilhelmietenmuseum.nl en www.dehuijberg.nl.