QR kelder

Congregatievleugel, kelder

De Wilhelmieten gebruikten dit gebouw voor allerlei doeleinden, bijvoorbeeld koestal, bakkerij, kelder, brouwerij en tiendschuur. Ook de Broeders van Huijbergen deden dat. Na de Tweede Wereldoorlog heeft het poortgebouw zelfs als school gediend. Momenteel komt men deze vleugel in via de trappen van de kelder. Stoot niet uw hoofd bij de lage doorgang. Voor rolstoelen is er een aparte deur.

30. COMMUNIEBANK Atelier Custers; Eindhoven; neogotiek; 1902.

De communiebank bestaat uit drie panelen, geflankeerd door kolommen. Op de buitenste panelen (32 x 61 cm) staat in een cirkel boven een gotische tracering  links de Mannaregen afgebeeld en rechts de Tafel met de Toonbroden.

Achter de boog van het middenpaneel, zit een los hoog reliëf, voorstellende de Maatlijd te Emmaüs. Aan weerszijden van de boog zijn korenaren en wijnranken met druiven in reliëf aangebracht.

afkomstig uit de kapel van het voormalige Broederhuis aan de Hoogstraat te Bergen op Zoom. In 1977 door het museum te Huijbergen verworven.

73. RELIËF Maria met Kind (eikenhout; Vlaanderen; barok; 1600-1700)

In hoogreliëf is Maria ten halve uitgebeeld, met het kind Jezus (vol plastiek) losjes op de linkerarm, Aan weerszijden hiervan twee engelenkopjes. Het kind heeft een druiventros in de linkerhand en houdt het hoofdje iets naar links gewend; Maria iets naar rechts. De engelenkopjes zien de toeschouwer aan. Onder het bovenlichaam van Maria heeft de kunstenaar de compositie opgelost met rozetten en eikenbladeren.

 

 

1671 Pendule (neorenaissance; 1875-1925)

 

Oude tafel klok. Een slingeruurwerk of pendule is een uurwerk waarvan de regelmatige loop door een heen en weer bewegende slinger wordt gereguleerd. Deze klok wordt opgewonden met een sleutel, voor het uurwerk en het slagwerk.

 

 

 

 

 

1670 Pendule (neorenaissance; 1875-1925)

Bronsverf sleets op rechterknie jager en op pootjes