Congregatievleugel, brouwerij
Bier en kloosters hebben een historische relatie, in onze tijd worden de Abdij of Trappisten bieren in vele vormen nog gedronken. De naam van de ruimte geeft aan dat ook hier bier gebrouwen is. Bier was immers ook vroeger een drank die veel gedronken werd, het was veiliger dan water door het kookproces en tevens voedzaam: het bevatte graan en de gist was rijk aan vitamine B en andere nodige stoffen. Voor veel kloosters was het bovendien een goede inkomstenbron.
HEKWERK
Dit hekwerk wordt door vijf kolommen, die vanaf de kroonlijst tot onder toe doorlopen, in vier gelijke delen verdeeld. Deze kolommen zijn met kopjes, hermen, groeven en vlak snijwerk verrijkt. De kroonlijst is onversierd. Onder de kroonlijst bevindt zich de oorspronkelijke bolle knorrenlijst. Deze rust op een profiellijst, waaronder zich een met knopjes bezette boogfries bevindt. Hieronder staan op een in de volle breedte reikende reliëflijst, gedraaide kolommetjes. Het benedengedeelte van het hekwerk wordt door onversierd paneelwerk in groepen van vier panelen ingenomen.
afkomstig uit de voormalige Wilhelmietenkerk / parochiekerk uit 1645-1646 te Huijbergen, waar het hekwerk tegen de achterzijde van één van beide bankenblokken in het schip was opgesteld (zie historische interieurfoto).
Na de Tweede Wereldoorlog is dit hekwerk, waar destijds een zitbank aan vast zat en dat de verwoestingen van de parochiekerk klaarblijkelijk had overleefd, overgeplaatst naar de nieuwe parochiekerk van O.L. Vrouw Hemelvaart. Omstreeks 1970 is dit hekwerk, samen met vier banken en het voorschot door het kerkbestuur aan de Broeders van Huijbergen geschonken met als bepaling dat, wanneer het Wilhelmietenmuseum wordt opgeheven of in andere handen zou overgaan, deze objecten terugkeren naar de parochie.
Recente reacties